Fer plej

Fer plej
 

U okviru programa „Škola bez nasilja“ 64 osnovne škole u Srbiji su održale  „Fer plej“ turnir u različitim sportovima. Najviše je bilo košarkaških turnira zbog čega je odlučeno da se nastavi sa gradskim, a zatim i regionalnim takmičenjima u košarci. Škole su svrstane u 4 regiona : beogradski, Vojvodina, centralna Srbija i južna Srbija (uključujući i istočnu). Finalno takmičenje je realizovano 13 juna 2009. na terenu KK Partizan u Beogradu. Revijalnu Fer plej utakmicu finalisti su odigrali sa zaposlenima i volonterima UNICEFa. Finalisti su bili: OŠ Petar Petrović Njegoš iz Zrenjanina, OŠ Sonja Marinković iz Beograda, OŠ Jovan Popović iz Kragujevca i OŠ Josif Kostić iz Leskovca. Prvo mesto odnela je ekipa iz OŠ Petar Petrović Njegoš iz Zrenjanina.
 

Cilj turnira je promovisanje sporta kao bitnog instrumenta za razvoj, promocija saradnje, tolerancije, prava na učešće svih, kao i fer plej odnosa u školi, kod kuće i u sportu.

Kroz ovaj sportski događaj uključili smo decu, roditelje, nastavnike i predstavnike lokalnih zajednica, kako bi zajedno skrenuli pažnju na osnovne vrednosti koje promoviše program „Škola bez nasilja“: fer igru, drugarstvo, nenasilje, uključivanje drugih i drugačijih. 


Timovi su bili bodovani prema sledećim kriterijumima:

- Broj postignutih koševa

Na broj postignutih koševa svakoj ekipi  se dodaju  poeni na sledeći način :
- Broj faulova  (tim koji postigne manje faulova dobiće 2 poena)

- Odnos igrača i njihovog nastavnika prema saigračima, sudiji, protivničkom timu  (ponašanje na terenu, saradnja, podsticanje, uvažavanje protivnika, navijanje rezervnih igrača). Tim koji demonstrira fer odnos i uvažavanje prema protivniku dobiće 2 poena., timu koji se ponaša nasilno oduzima se 2 poena.

- Raznolikost tima (  1 poen se dodeljuje ekipi čiji su igrači različitog pola,   1 poen se dodeljuje ekipi koja uključuje decu različitog uzrasta i  1 poen se dodeljuje ekipi u kojoj pored dece igraju  roditelji i nastavnici)


 

 

 

 
 
Copyrights © 2011 UNICEF SERBIA. Sva prava zadržana. Developed by Digitalst.rs