Integracija dece sa smetnjama u razvoju kroz sport

Beograd, 6. septembar 2017 – Danas je na bazenima SRC „Olimp Zvezdara“ održana manifestacija „Igre bez granica na vodi“ kojom se već tradicionalno obeležava završetak letnje sezone kupanja, a koja okuplja naše sugrađane, decu i mlade pre svega, oba pola i svih vidova invaliditeta iz svih delova Grada.

„Igre bez granica na vodi“ su ujedno i najava početka projekta „Sport za sve“, koji realizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, uz podršku UNICEF-a i NCR Fondacije.

Svu radost i lepotu druženja pokazalo je oko 150 učesnika iz brojnih ustanova socijalne i zdravstvene zaštite sa teritorije Grada Beograda – Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine, Centar za smeštaj odojčadi, dece i omladine “Zvečanska“, Ustanova za decu i mlade “Sremčica“, Specijalna bolnica iz Sokobanjske i Klinika za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Aktivno su se uključila brojna udruženja i organizacije – „Živimo zajedno“, „Pobednik“, „ DSRI Zvezdara“ i Asocijacija za promovisanje inkluzije.

„Svaka podrška je od izuzetnog značaja osobama sa invaliditetom, a inkluzija je naročito bitna za razvoj našeg društva“, izjavila je Nataša Stanisavljević, Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Sport pomaže smanjenju diskriminacije i izolacije dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica.

„Sport doprinosi integraciji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovih porodica. On osnažuje decu i pomaže im da prepoznaju svoje potencijale, a zajednici da bude otvorena i uključi kao ravnopravne članove društva’’, izjavila je Vesna Dejanović iz UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući fondaciji NCR i partnerstvu UNICEF-a i Grada Beograda, do kraja godine biće organizovan niz sličnih manifestacija i kontinuiranih sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim će se dodatno promovisati i podsticati značaj sporta i fizičke kulture i inkluzivni pristup kao bitan deo sistema društvenih vrednosti zajednice.

Ažurirano: 06. 09. 2017.
  • Share